tos

Thoracic outlet syndrome (TOS) eli rintakehän yläaukeaman oireyhtymä ei ole spesifi diagnoosi vaan yleisnimitys erilaisille hermokudoksen ja verisuonten puristustiloille rintakehän yläaukeaman alueella. Yläaukeamalla tarkoitetaan solisluun ja lapaluun
muodostaman hartiarenkaan ja rintakehän välistä tilaa. Yleisimmin pinteeseen joutuu hartiapunos eli yläraajaa hermottava hermokudos. Tämä aiheuttaa puutumista, pistelyä ja kömpelyyden/väsymisen tunnetta sormiin asti, yleensä eniten pikkusormen ja nimettömän alueelle. Harvinaisempi valtimon pinnetila oireilee käsien kylmäämisenä, verenkierron heikkenemisenä ja yläraajojen kohoasennoissa käden kalpenemisena.

Yleisimmin pinteen ajatellaan sijoittuvan kaulan sivuosan lihasten (scalenus-lihakset)
väliseen kolmioon, solisluun ja kylkiluun väliin tai pienen rintalihaksen (m. pectoralis minor) alle. Ryhdin painuminen eteen johtaa kyseisten lihasten kiristymiseen, mikä ahtauttaa hermojen kulkureitin. TOS:in taustalla voi olla myös synnynnäisiä rakenteellisia poikkeamia, kuten kaulakylkiluu. Tämä on kuitenkin harvinaista ja suurimmassa osassa tapauksia ongelmien taustalta löytyy toiminnallinen syy (lihaskireys, hartian asento).
Kuva: TOS:ille tyypilliset pinnepaikat yläaukeaman alueella: ylempänä kaulan sivun lihas (m. scalenus) ja alempana vasemmalla pieni rintalihas (m. pectoralis minor)

fysioterapia

Ensimmäisellä käynnillä fysioterapeuttimme tutkii asiakkaan huolellisesti, kartoittaa oireet ja mahdolliset kireydet. Kuntoutuksessa painottuvat ryhdin ja hyvien työskentelyasentojen vahvistaminen. Tarvittaessa fysioterapeutti ohjaa venytykset scalenus-lihaksille ja pienelle rintalihakselle sekä mobilisoi ylintä kylkiluuta. Manuaalisella käsittelyllä (hieronta, lihaskalvokäsittely) pyritään rentouttamaan niska-hartiaseudun lihaksia.

Säännöllinen, yläraajoja sopivasti kuormittava liikunta on tärkeää niskahartiaseudun hyvinvoinnille. TOS-vaivoista kärsiville sopivia liikuntamuotoja ovat usein esim. sauvakävely, soutu ja vesijuoksu. Käsien kohoasentoa vaativia liikuntamuotoja on syytä välttää kipuvaiheessa. Fysioterapeutin kanssa voi keskustella, mitkä liikuntamuodot voisivat sopia sinulle.

Lisää TOS-oireista voit lukea:

http://www.duodecimlehti.fi/lehti///duo40241
http://www.duodecimlehti.fi/duo13759